pesek 290

Nažalost, nikad ne znate da li ćete se naći u situaciji kada ćete svom ljubimcu morati pružiti prvu pomoć. Ako ga je udario auto, ili je razrezao svoju šapu na staklu ili je popio neku otrovnu kemikaliju – u bilo kojem slučaju potrebno Vam je neko znanje o pružanju prve pomoći kako bi se bez panike snašli u takvoj situaciji.

Kao i kod ljudi prvih 60 minuta nakon ozljede poznato je kao 'zlatni period' u kojem brza i učinkovita pomoć može odlučiti o preživljavanju.

Ako znate pružati prvu pomoć ljudima vidjet ćete da je slično i sa psima. Najosnovnije je da u takvoj situaciji ostanete mirni, pratite neka osnovna pravila i upotrijebite zdravi razum.

Automobilska nesreća

Savjet koji vrijedi za ljude – ne mičite osobu dok ne stigne profesionalna pomoć – ne vrijedi za pse koje ćete morati pomanuti ako im želite pomoći.

Ako je pas u nesvjesnom stanju, podignite ga ili povucite (za šiju) na deku ili kaput kako bi ga odmah odnijeli veterinaru. Ukoliko je moguće, zaustavite krvarenje sa zavojem. Ako je pas pri svijesti morat ćete ga imobilizirati – stavite ga na povodnik kako ne bi možda pobjegao – iako je jako ozlijeđen.

Slijedeći korak je stavljanje brnjice – ako je pas u šoku mogao bi Vas ugristi. Brnjicu možete improvizirati od zavoja, kravate, povodnika, šala ili sl. Omotajte zavoj oko njuške i čvrsto svežite iza glave, ispod ušiju.

Psa kojemu su ozlijeđene noge možete nositi na način da provučete jednu ruku ispod njegovog prsnog koša, a drugu ispod stražnjih nogu, pridržavajući trbuh. Tako će se pas osjećati sigurno, a ozlijeđeni udovi neće biti sputani.

Nemojte zaboraviti da se pas sa ozbiljnom ozljedom još uvijek može kretati. Na Vama je da ustanovite da li pas šepa zbog slomljene noge ili kuka ili nečeg trećeg. Također postoji mogućnost i unutrašnjih ozljeda. Ukoliko su desni i usnice psa bijeli moguće je da pas ima unutrašnju ozljedu. Potrebna je hitna veterinarska pomoć.

 

Trovanje

Ako sumnjate da je vaš pas progutao neki otrov, djelujete brzo! Ako ste krivo posumnjali – neće biti velikih šteta, ali ako ste oklijevali moguće su fatalne posljedice. Morate izazvati psu povraćanje u roku od 30 minuta. Najjednostavniji način je da psu date žlicu soli i nekoIiko dcl vode. No ukoliko sumnjate da je pas popio neku kiselinu ne tjerajte ga na povraćanje jer će kiselina još jednom spaliti probavne puteve pri povraćanju.

Tada psa odvedite ravno veterinaru, po mogućnosti pokažite veterinaru otrov na koji sumnjate da je pas uzeo.

Davljenje i gušenje

Ukoliko su dišni putevi u potpunosti blokirani – lopticom na primjer, možete ju probati vilicom ili čak rukom izvaditi van. Psima često u nepcu zapne oštra kost ili komad štapa pa iz tog razloga sline i diraju usta. Takve komadiće je u većini slučajeva lako izvaditi, no nekad je potrebna i pinceta.

Prilikom vađenja pripazite da Vas pas ne ugrize!

Ugrizi zmija i ubodi

Pas zadobiva ugrize i ubode uglavnom na njušci ili na vratu. Ne pokušavajte uklanjati zmijski otrov iz same rane. Psa odvezite veterinaru.

Na mjesto uboda ose stavite ocat, a na mjesto uboda pčele – sodu bikarbonu. Ako je pas zadobio nekoliko uboda možda je u šoku pa mora ostati miran i ne smije se kretati.

Vrućica

Vrući dan, a pas zatvoren u autu! Čak i pri umjerenim temperaturama to može biti kobno. Pasminama sa kratkom njuškom kao bokserima i pekinezerima može biti naročito teško.

Najbitnije je da psa što brže rashladite. Uronite ga u kadu ili ga vlažite hladnom vodom sve dok mu disanje ne postane lakše i odvedite ga veterinaru.

Krvarenje

U slučaju obilnih krvarenja koristite kompresni zavoj. Na njega je poželjno staviti veći komad vate, tkanine ili čak kamenčić i čvrsto stegnuti kako bi se što efikasnije zaustavilo krvarenje. Ali ni u kom slučaju ne ostavljajte takav kompresni zavoj duže od 20 minuta.

Akutni proljev

Može biti simptom parvoviroze, naročito ako je stolica krvava. Ako pas izgleda bolesno odmah se uputite veterinaru. Ako se pas ponaša normalno i veselo, a ima proljev jednostavno mu taj dan nemojte davati hranu. Proljev može biti posljedica uzimanja prevelike količine mlijeka.

Opekline

Psa zamotajte u deku ili kaput kako bi zagasili vatru.

U slučajevima teških opeklina (uzrokovanih kemikalijama ili strujom) psa odmah odvedite veterinaru.

U slučajevima blažih opeklina, mjesto opekline rashladite vodom ili ledom. Specijalne kreme i gelovi vrlo pogodno utječu na oporavak same kože. Takve manje opekline ne zahtijevaju zavoje no na neki način morat ćete spriječiti psa da liže rane (okovratnikom).

Rane

Zlatni period za rane je do 6 sati. Nakon tog perioda količina prisutnih bakterija spriječit će uspješno zacijeljivanje. Ukoliko niste u mogućnosti psa odvesti veterinara morat ćete ranu očistiti i dezinficirati sami.

Ranu isperite vodom kako bi odstranili prašinu i prljavštinu. Izrežite dlake koje su u blizini rane. Medicinskim alkoholom očistite ranu.