mollygeorge

Ako kod kuće imate neku životinju, posebno se to odnosi na mačke i pse, nemojte rođenjem bebe promjeniti svoj onos prema njima. Oni su i dalje vaši dosadašnji ljubimci željni pažnje i ljubavi, te Vas i dalje vjerno vole. Vaša ljubav prema njima ne treba prestati samo zato što je u kuću došao novi član obitelji. Izolirate li ih oni će to osjetiti, a zbog toga se mogu osjećati potišteno, ljubomorno, izdano, povući se u sebe ili zbog ljubomore promjeniti svoje ponašanje. Kada stignete sa svojom bebom kući, nemojte ju odvajati i izolirati od Vašeg ljubimca. Bebi se neće zaista ništa dogoditi ako ju Vaš mali “Fido”  ili 'Mica' ponjuši i upozna. Tako će životinja shvatiti da je u kuću stiglo novo biće, kao dio njegove obitelji.

 Količina pažnje i ljubavi prema Vašim ljubimcima neka ostane jednaka i  nemojte ih početi zanemarivati. Kada vaše dijete počne rasti, vidjet ćete  koliko će ga prisustvo životinje obogačivati sa psihološke, pedagoške,  sociološke, ali i duhovne strane. Nerjetko se događa da djeca uz svoje  pse  naprave i prve korake ili izgovore prve riječi. Oni su im među prvim  prijateljima i prvim učiteljima.
 Roditelji koji imaju životinju u kući, kao i oni koji ju namjeravaju nabaviti  trebaju znati da mala djeca moraju provoditi vrijeme sa životinjama  isključivo uz nadzor. Malo dijete nije svjesno da je životinja živo biće sa  svim svojim emocijama i osjetilima. Iako će ga možda stisnuti iz ljubavi ili  od  sreće ono nije svijesno da životinja pritom osjeća nelagodu ili bol.  Kako  dijete raste, treba ga postupno osvještavati da su životinje živa bića, koja kao i oni imaju osjećaje (radost, tugu, strah), osjećaju bol i trebaju  ljubav i  pažnju bilo da se radi o malom hrčku ili zamorcu ili velikom zdepastom Bernardincu. Svi su oni divna bića koja traže vašu pažnju i ljubav.