pesek 23

Kada uzimate psa, morate znati da ne uzimate igračku koja će vam dosaditi nakon nekoliko mjeseci već živo biće koje će s vama provesti još nekih 10-ak godina. Zato morate pripaziti da vaš vjeran pratilac bude što bolje prilagođen mjestu gdje živite (stan-mali pas; kuća-veliki pas), načinu školovanja (neke vrste lakše uče, neke su prilagođenije učenju u posebnim školama za pse, neke se mogu trenirati u policijskim školama za pse, a neke ne žele trenirati u školi nego slušaju samo vlasnika. Sve ovisi o vrsti psa), karakteru itd.

 

Veličina psa

Kao što sam već navela, veliki psi su više za mjesto gdje mogu slobodno trčati, znači za neku kuću koja ima vrt. Isto tako, veliki psi nikako nisu za ljude koji ih ne bi mogli ukrotiti, npr. za starije ljude niti za blagu djecu. Mali psi mogu u stan i izvrsna su zabava za starije ljude.

 

Tip dlake

Psi koji imaju dugu dlaku linjaju se gotovo isto koliko  kratkodlaki psi, ali se njihova dlaka puno više vidi. Zato su za ljude koji nemaju baš puno vremena za čišćenje prikladniji kratkodlaki psi, koji bi svakako po zimi trebali spavati u svojoj kućici ili čak u vašoj kući zato jer se ne prilagođavaju hladnoj klimi. Pse s dugom dlakom često treba četkati, a neke pse i šišati. Pasmine koje imaju dugu dlaku nisu pogodne za ljude koji pate od alergija.  Psi kojima se vanjski sloj dake prirodno masti mogu imati neugodni miris.

 

Mogući zdrastveni problemi

Velike pasmine često pate od problema sa zglobovima, uključujući displaziju kukova i laktova i slabe čašice koljena. Mnoge pasmine imaju problema sa očima, kožne bolesti te nasljedne zdravstvene probleme (poput problema sa disanjem kod pasmina sa 'spljoštenom' njuškom. Divovske pasmine pasa obično žive kraće.

 

Školovanje

Kao što sam već navela, neke pse je lakše školovati nego druge. Ako vam nedostaje vremena i strpljenja za psa kojeg je teže školovati bolje je uzeti ili već odraslog psa ili štene neke pasmine za koju je poznato da se lako školuje. Pametni psi obično imaju svoje ideje u glavi te je potrebno inzistiranje i strpljenje kako bi nešto poslušali.

 

Potrebe za kretanjem

Neki psi su ljeni i tromi, a neki su vrlo živahni i puni energije. Aktivne obitelji će biti sretnije sa ljubimcem koji može trčati, skakati, igrati se, a mirnije osobe obično preferiraju i mirnije pse.

 

Karakter

Iako se može u nekoliko crta opisati generalni karakter pasmine, postoje odstupanja kod svakog pojedinačnog psa. Akite se obično opisuju kao psi čvrstog karaktera, vjerne, dominantne i agresivne prema drugim životinjama. No puno akita su mazni ljubimci, vole male psiće te nisu nimalo rezervirane i dominantne.

 

 

Zaključak

Odluka o pasmini psa koju planirate uzeti bi trebala biti najmanje toliko ozbiljna koliko odluka o kupnji određenog auta ili o školi u koju će vaše dijete ići. Pas je član i dio obitelji barem deset godina, pa bi i sam izbor trebao biti posljedica ozbiljnog razmišljanja o odgovarajućoj pasmini za vašu obitelj.